skip to Main Content
(1) 387-8109 info@keramiflor.hu 1037 Bp. Bécsi út 244.
Csempézünk, Avagy Mit Kell Tudni A Hidegburkolásról

Csempézünk, avagy mit kell tudni a hidegburkolásról

Csodálatos érzés egy terveinknek, ízlésünknek megfelelően elkészített fürdőszobát, konyhát, nappalit használatba venni.

De hogy jutunk el idáig?

Újépítésű ingatlannál egyértelmű, hogy a vizes helyiségeket burkolni is kell.
Tulajdonképpen ez a legkönnyebb változat. Kiválasztjuk a nekünk tetsző burkolatot, és ha van rá lehetőség, megterveztetjük. Ilyenkor a mennyiséget is kiszámolják, amit meg kell hozzá vásárolni.

Ehhez egy kis segítség: http://keramiflor.hu/2022/02/09/keramia-burkolat-a-biztos-valasztas/

A választáshoz kérjük szakértő segítségét. A burkolandó felület mérete, elhelyezkedése, leendő használata határozza meg, milyen méretű, felületű, alapanyagú terméket válasszunk. Fontos szempont a lakás, ház stílusa, külső-belső színezése és a bútorok, textíliák stílusa és színkombinációja is.
Törekedjünk arra, hogy három-négy színnél ne legyen több.
A színek pszichés, lelki hatásairól itt lehet olvasni: http://keramiflor.hu/2021/01/02/szinek-es-ervek/

Amennyiben már meglévő burkolat felújítását tervezzük, két lehetőségünk van. Lever(et)jük , felszedjük a régi burkolatot, vagy ráburkolunk. A korszerű segédanyagok ezt lehetővé teszik. Ez utóbbi megoldásnak nagy előnye, hogy gyorsabban elkészül, kevesebb kosszal és elszállítandó hulladékkal jár. Arról azonban meg kell győződni., hogy a csempék mindenhol megfelelően tapadnak-e a falra vagy a padlóra, mert ez alapfeltétele a ráburkolásnak.

Ráburkolás

Ennek a módszernek két hátránya van:
– A dupla burkolatvastagság egyes helyeken nem túl esztétikus látványt ad, főleg, ha nem plafonig csempéztünk korábban. Szerelvényezés és egyéb berendezési tárgyak, bútorok, piperék rögzítése a falra nagyobb körültekintést igényel. A padlószint megemelkedése miatt a küszöböt, illetve az ajtót is méretre kell igazítani, vagy újat kell beépíteni.
– Másik hátránnyal a burkolat elbontásakor szembesülünk majd, mert ezt a dupla burkolatot lényegesen nehezebben lehet felszedni, és a dupla építési törmeléket is ekkor kell majd elszállíttatni. Ha az ajtók alját korábban az emelt burkolathoz levágattuk, most ez a probléma is megoldásra vár.

A legtöbb esetben azonban a régi burkolatok elbontásával kezdődik a munka.

Ebben az esetben lehetőség van némi átalakításra, korszerűsítésre, új falak felhúzására, bővítésre, esetleg nyílászárók áthelyezésére. Ilyenkor szerelvényezhető a padló- vagy falfűtés, ha eddig nem volt. Burkolás megkezdése előtt a vízvezetékszerelővel beszéljük át a kiállásokat.

Kiállások

A villanyszerelést, az aljzatok és a kapcsolók helyének kialakítását is burkolás előtt kell elvégezni.
Amennyiben eddig nem volt számunkra megfelelő a beosztás, ezt is átgondolhatjuk, ha az adottságok ehhez megfelelőek, akkor kényelmesebbé tehetjük.

A burkolat ragasztásának megkezdése előtt szükség lehet a falakon és a padlón a hibák javítására, mert csak teljesen sima felületre tapadnak fel jól a lapok.
Ehhez a falakon glettelésre, a padlón padlókiegyenlítőre lehet szükség.
Fontos tudni, milyen alapanyagú burkolatot választottunk, mert ehhez kell a ragasztót is választani. Hagyományos csempékhez sima ragasztót használhatunk, de az egyre inkább elterjedt greslapokhoz fagyálló ragasztót kell használni a megfelelő tapadás eléréséhez.

Ragasztás

A tökéletes összhanghoz a fuga színe is hozzá tartozik, ezért legyünk ebben is nagyon körültekintőek. Kérjünk tanácsot a burkolólapok forgalmazójától, nézzünk katalógusokat és járjunk nyitott szemmel ilyen téren is. Nem mindenkinek tetszik ugyanaz a megoldás, az egyéni ízlés nagyon változatos.
Általánosságban elmondható, hogy falra világosabb, legtöbbször fehér fuga kerül, földre inkább kicsit sötétebb tónus, a padlólaphoz illő színben.

MAPEI színválasztéka

Rendkívül nagy a színválaszték, sokfajta különlegesség is létezik. Mindenképp érdemes azonban megfontolni a választást, hiszen évekig ez a látvány fogad majd minket, amikor hazaérünk.
Hideg árnyalatokhoz a fehér fuga mutat jól, melegebbekhez az elefántcsont, a jázmin vagy a bahama beige. Erős, sötét színekhez választhatunk sötétebb fugát is.
Padlóra praktikus a szürke fuga, mert az homogén módon „koszolódik”, sötétedik az idők során. Ahol cipővel használják, ott ez a legjobb megoldás.
A nagyon világos vagy sötét fugák foltosodhatnak, igénytelennek látszódnak rendszeres sikálás nélkül.
Vannak fugamentes megoldások is, ez a rakásmód azonban csak élcsiszolt lapoknál alkalmazható, mert azok teljesen egyforma méretűek. Padlófűtéshez azonban nem ajánlott, mert a hőtáguláshoz nem marad elegendő hely.
Burkolás, fugázás után a mesterek mosással eltávolítják a fugamaradékokat. Ha mégis maradt egy vékony cementréteg, attól  cementfátyol-eltávolítóval szabadulhatunk meg.

Az elkészült fürdőszobánk
Back To Top