skip to Main Content
(1) 387-8109 info@keramiflor.hu 1037 Bp. Bécsi út 244.
Harmonikus Terek

Harmonikus terek

Mindannyian harmóniára törekszünk, amikor a környezetünket alakítjuk.
Ösztönösen vagy tudatosan rendezkedünk, színezünk, válogatunk.
Az a cél, hogy megnyugtató , hozzánk közel álló enteriör várjon minket haza.

Segítséget is kaphatunk ehhez, lakberendezők, belső építészek , sőt tapasztalt és igényes kivitelezők is megbízható segítséget tudnak nyújtani ehhez.
Ha pedig magunk látunk neki a feladathoz, a MAGYAR TÉRRENDEZÉS vagy a FENG SHUI alapvetései  adhatnak fogódzót a feladathoz.
A MAGYAR TÉRRENDEZÉS ősi megfigyeléseken, tapasztalatokon alapszik, földrajzi elhelyezkedésünk, mentalitásunk , életmódunk , értékrendünk határozza meg.
Bármennyire is szimpatikus a keleti filozófia, bölcsesség, gondolkodásmód, nem  tekinthetjük mindenben mértékadónak, hiszen mások az alapok, mások a viszonyok.
Alapjaiban mindkettő a harmónia megteremtését segíti, érdemes belemélyedni kicsit.

Ha belépünk egy házba, lakásba, vagy egy helyiségbe, azonnal  jól érezzük magunkat, vagy elfog minket egy megmagyarázhatatlan rossz érzés.
Ha nincs meg az összhang az elrendezés, a színek, a formák és a funkció között, akkor igyekszünk minél kevesebb időt tölteni ezen a helyen. Ha  a térrendezés megfelelő, ott szívesen időzünk.

A ház, a lakás elrendezéséhez  figyelembe kell vennünk a család összetételét és életmódját.
Általában a nappali-konyha-étkező  a legfontosabb élettér, ahol a legtöbb közös időt töltjük.
Ezek a helyiségek lehetőség szerint tágasak, világosak legyenek, központi elhelyezkedéssel.
A nyugodt elvonuláshoz a háló- , és a dolgozószobák nyugodt, csendes helyet kívánnak.

Kelet, nyugat, észak és dél

Az ősi magyar térrendezés szerint alapvető irányt jelent a kelet-nyugat tengely, mely férfi- déli, jobb -, illetve női – északi, bal – oldalra osztja a házat. Ha a két oldal egyensúlyban van egymással, harmónia uralkodik az otthonban. A keleti, délkeleti és déli irányok jelképezik a növekedést, a teremtő erőt, a szellemi munkát és a gyarapodást, ezért, ha követni szeretnéd a hagyományt, érdemes a lakás ezen részein elhelyezni a dolgozószobát vagy épp a gyerekek szobáját. A nyugati, északnyugati és északi oldal a pihenést és a befelé fordulást képviseli, ezért ideális hely lehet a hálószobának, a fürdőszobának vagy épp az éléskamrának.

( A magyar ház mágikus titka Bodnár Erika 2008 )

Fürdőszoba

Elhelyezkedés házon, lakáson belül

A fürdőszoba a tisztálkodás helye, intim terület, ahol elhasznált , piszkos víz keletkezik, ezért nincs helye a bejárattal szemben, a konyha mellett, a lakás közepén, sőt nem szerencsés az sem, ha a hálószobából nyílik.
Lehetőleg nyugati, északnyugati, északi oldalra kerüljön.
Ha már adott az elrendezés és nem tudunk változtatni rajta, akkor tartsuk csukva az ajtaját mindenképp, és gondoskodjunk a megfelelő szellőztetésről is.

Tisztaság

Ha tisztán, rendezetten akarjuk elhagyni otthonunkat, ezt a helyiséget fontos rendben tartanunk rendszeres és alapos takarítással, a rendezettséget megfelelő tároló szekrények segítségével alakíthatjuk ki.
Így csökkenthetjük a helyiség jellegéből adódó negatív energiák jelenlétét.

Világítás

Fontos, hogy megfelelő központi és irányfények megfelelően bevilágítsák a teret, ezzel is csökkentve a negatív energiákat.

Színek

A víz, a tisztaság színe a kék, a fehér, ezeket a színeket bátran vállalhatjuk .

A földszínek a beige-től a homokszínen át a barna és a zöld árnyalatain át a nyugalmat, a természetességet jelenítik meg a fürdőszobánkban, a nap színe, a sárga az életerőt.

Erősebb, sötétebb színek megzavarhatják nyugalmunkat, de megfelelő összeállításban, nem eltúlozva a jelenlétüket alkalmazhatjuk , ha annak a színnek kellemes hatását érezzük .
Ebben az esetben a megvilágításnak fokozott jelentősége van.

A kényes pont, avagy a vesszőparipám

Sokszor nincs más választásunk, nem kerülhető el, hogy a WC a fürdőszobába kerüljön.

Természetesen egy külön helyiség a legideálisabb erre, de van, amikor nincs erre lehetőség, illetve egy második WC kap helyet a fürdőszobában.
Ilyenkor mindenképp törekedjünk arra, hogy ne az ajtóval szemben helyezzük el, a belépő első pillantása ne a negatív energiát megtestesítő berendezési tárgyra vetüljön.
Keressük meg a lehető legjobb megoldást arra, hogy ne legyen túlzottan szem előtt.
Ha ebben nem boldogulunk, kérdezzünk meg egy szakembert erről, de az véletlenül sem a vízvezeték-szerelő legyen, mert ő a szerelés szempontjából az egyszerűbb megoldást fogja javasolni.

 

Érdekességek a témához :

https://www.bien.hu/otthon-kikapcsolodas/lakberendezes-dekor/feng-shui-otletek-a-furdoszobaba/113598

https://dettydesign.hu/2013/06/05/feng-shui-a-furdoszobaban/

https://www.nlcafe.hu/otthon/20090923/a_terrendezes_regi_trukkjei_-_milyen_a_magyar_feng_shui/

http://www.nosalty.hu/ajanlo/probald-ki-dedanyaink-lakberendezesi-tippjeit-itt-osi-magyar-feng-shui-0

Back To Top